ÜÇ AYLAR DİYE BİR ŞEY VAR MIDIR?
Sevgili Dostlar!
Besmele, hamdele, salvele sonra mesele diye bir edep/kural var inanç hayatımızda. Bugün bu edep ve usule riayetle yazıma başlamak istiyorum.
Bismillehirrahmenirrahim. (Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla)
Alemlerin Rabbi olan ve hususen bizleri bir kez daha sağ ve salim bir şekilde Üç Aylar’a ve Regaip Kandili’ne kavuşturan C. Allah’a hamdolsun.
Sözüyle, özüyle, suretiyle, siretiyle ve güzel ahlakı ile bizlere örnek olan, alemlere rahmet Hz. Muhammed (as)’ a salat olsun. O’nun yolunda yürüme gayreti içinde olan siz değerli takipçilerime de selam olsun.
Evet Elhamdülillah üç aylar diye bilinen RECEP, ŞABAN ve RAMAZAN aylarına girmiş bulunuyoruz. 18 Şubat 2021 günü yani bugün akşam da üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili’ni idrak edeceğiz inşallah. Hayırlı uğurlu ve mübarek olsun. Aziz milletimiz ve ümmeti Muhammed(as) için hayırlara vesile olsun.
ÜÇ AYLARIN VE RECEP AYI’NIN ÖNEMİ NERDEN GELİYOR?
Recep ayının Kur’an’da yeri var mıdır? Sünnette yeri var mıdır? Üç aylar diye bir şey var mıdır?
Sevgili dostlar. Üç aylar diye bir tabir kuranda yer almaz. Recep ayı da Kur’an’da serahaten geçmez. Ama tefsir ve hadis kaynaklarımıza dayanarak şöyle bir analiz yapabiliriz.
1-Recep; kameri/hicri takvimin 7. ayıdır. Kainat yaratıldığı günden bu güne Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. (Tevbe, 36) Bunlar Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. (İbni Cerir) Haram yani hürmet edilen, saygı duyulan, savaşın ve kan dökmenin yasak olduğu, sulh, sükun ve barış ayları. Görülüyor ki Recep Kur’an’da serahaten olmasa da işareten yer almaktadır.
2-Sevgili peygamberimiz(as) Recep ayı girince; “Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize mübarek eyle ve bizi Ramazan’a kavuştur”diye dua edermiş.
3-Önemli gün ve gecelerimizden ikisi Regaib ve Miraç Recep ayı içinde bulunmaktadır.
REGAİB : Rağbet edilen, değerli olan, değerli olduğu için rağbet edilen, arzu ve istek duyulan demektir. Recep ayının ilk “Cuma” gecesine çok rağbet edildiği için Regaib gecesi adı verilmiştir. Hicri takvime göre gün güneşin batması ile başlar. Bu nedenle perşembeyi cumaya bağlayan gece Cuma gecesidir. Bu gece hakkında bir hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır.
“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez: Bunlar; recebin İlk cuma gecesi, Şabanın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi”(Camius sağir c.3)
İSRA ve MİRAÇ : İsra gece yürüyüşü, miraç yükseklere çıkmak demektir. Terim olarak İsra ; Peygamber efendimizin Şanı yüce olan Allah tarafından Mekke’deki Mescidi Haram’dan Kudüs’teki Mescidi Aksaya gecenin çok kısa bir anında götürülmesi demeçtir.(İsra,1)Miraç da oradan gök yüzüne yükseltilmesi, Sidretül Münteha’ya kadar gidip cenneti cehennemi temaşa etmesi demektir. Peygamberimizin Kur’an’dan sonra en büyük mucizesi sayılan, Mü’minler’in imanını, münkirlerin ise inkarını artıran İsra ve Miraç mucizesi Recep ayının 27. gecesi vuku bulmuştur.
Keza Üç aylardan ikincisi olan Şaban ayı da Kuranda yer almaz ama sevgili Peygamberimizden bu konuda birçok hadisi şerif nakledilmiştir. Bu ayda çok oruç tuttuğuna dair ve bu ayda bulunan BERAT GECESİNDE Allah’ın birçok Müslümanı affedeceğine dair birçok hadisi şerif nakledilmiştir.
Mesela;
“Şâban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir:
“İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.” (İbni Mace)
Üç ayların incisi Ramazan ise Kur’anda zikri geçen, Allah’ın yüce kelamı kuranın nazil olduğu, (Bakara,185) içinde bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinin gizlendiği, (Kadir suresi) evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan (Camiu’s sağir,1828) müstesna bir aydır.
İşte bu ve benzer nedenlerle Recep, Şaban ve Ramazan aylarına Üç aylar tesmiye edilerek ayrı bir önem atfedilmiştir, özellikle aziz milletimiz arasında ayrı bir yeri ve önemi vardır.
Şaban ve Ramazan ayından ve kandillerinden ilerde bahsedeceğimden bu yazımda içinde bulunduğumuz Recep ayı ve bu gün idrak edeceğimiz Regaib gecesinden kısaca bahsetmek istiyorum.
RECEP AYI VE REGAİB
Recep ayının ve üç ayların ilk kandili Regaib Kandili’dir. Kıymeti, değeri, bahası bol olan bundan dolayı da rağbeti bol olan Regaib Kandili tüm Müslümanlar tarafından özlemle beklenir. Recep ayının ilk Cuma gecesi gelince de kadın erkek, çoluk çocuk, genç ihtiyar camilere akın ederler. Pandemi döneminde camilerde eski coşku imkanı olmasa da bu günlerde oruçların tutulması, kandil simitlerinin ve sadakaların dağıtılması, tebrik telefonlarının ve mesajların atılması, çocuklara hediyelerin verilmesi ile farklı bir manevi iklime girildiği herkes tarafından hissedilir. Zira iki güzellik bir arada yakalanmış olur. Hem Cuma gecesi; duaların makbul olduğu gece hem Regaip gecesi.
BU AYIN ve REGAİB KANDİLİN ÖZEL İBADETİ VAR MI?
Bu aya ve kandile mahsus her ne kadar belirlenmiş, sahih kaynaklara dayalı bir ibadeti yoksa da Dünya telaşından yorulan mü’minler gündüzlerinde nafile oruçlar tutarak, geceleri camilere gidip vaaz ve sohbetler dinleyerek, Kur’an okuyarak, kaza namazları kılarak tevbe ve istiğfar ederek özellikle de Peygamber efendimizin bol bol dua ederek bu geceyi ihya etmeye gayret ederler.
Bilinçli mü’minler; bir başka kandillere kavuşup kavuşmayacağını bilmediği için geçmiş ve geleceğinin muhasebesini yaparlar, yanlışları varsa düzeltme, eksikleri varsa tamamlama, dargınlıkları, kırgınlıkları varsa barışma ve kaynaşma yoluna giderler. Hayırlarını sadakalarını ve iyiliklerini artırmaya çalışırlar. Böylelikle hem On bir ayın sultanı, günahkarların sebebi gufranı olan Ramazan ayına hazırlıklı girmiş olurlar hem de ölümlü dünya emri hak vaki olursa ahirete hazırlık yapmış olurlar. Adeta Allah’ın şu emrini icraya imkan bulurlar.
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَۜ اِنَّ اللّٰهَ خَب۪يرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve her nefis yarına ne hazırladığına baksın Allah’tan korkun çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır. (Haşr,18)
Bu aylarla ilgili olarak Zinnunı Mısrı: “Recep ekme, Şaban sulama, Ramazan hasat ayıdır.” demiştir. Sevgili dostlar demek ki hasadı toplamak için Recep’ten işe başlamak lazımdır.
Sevgili Dostlar!
Kur’an’da var mıdır? Yok mudur? tartışmasına girmeden Kandillere imandan bir cüz gibi itikat eylemeden Salih amel işlemeye, ibadet etmeye, tevbe ve istiğfar etmeye güzel bir vesile olarak bilip sosyal ve kültürel bir değer olarak korumalı, değerlendirmeli en azami derecede istifade etmeliyiz diye düşünüyorum. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ifrat ve tefritten uzak durmalıyız. Kandillere itiraz edenlerin kaldırılsa ondan doğacak boşluğu dolduracak bir argümanlarının olduğunu sanmıyorum. Tabi samimi iseler.
Bu yazımız üç aylar ve kandiller konusunda ayakları yere basan doğru bilgiye, bir muhasebe yapmaya, bir kötülükten vazgeçmeye, eksik bırakılan bir ibadetin ifasına, herhangi bir iyiliğin başlamasına vesile olursa en büyük bahtiyarlığımız olacaktır. İyilik illaki sadece mal ile olmaz. Samimi bir selam, tatlı bir kelam, bir gülümseme, bir telefon ve bir ziyaret bazen domino etkisi yaparak birçok hayırların fethine vesile olabilir. Mesela internet ortamında belki de okuduğunuz/okuyabileceğiniz hoş bir iyilik hikayesini kendi uslübumla arz etmeye çalışayım.
Yolda giden bir genç karşılaştığı bir yabancıya samimi ve güler yüzle bir selam veriyor. Çok mutlu olan ve bu iyilikten çok memnun kalan yabancı girdiği lokantada garsona büyük bir bahşiş veriyor. Büyük bahşişi alan garson keyfinden dört köşe oluyor. İş çıkışı evine giderken yolda gördüğü bir ihtiyaç sahibine iyi bir sadaka veriyor. Sadakayı alıp iyi bir şekilde karnını doyuran fakir kulübesine giderken zavallı, sokakta kalmış bir köpek görüyor ve ona merhamet edip üşümesin diye evine götürüyor. Evde ne oluyor biliyor musunuz? O gece evde sobadan kaynaklanan bir yangın çıkıyor. Herkes mışıl mışıl uyurken soğuktan korunarak, karnı doyurularak iyilik edilen köpek herkesten önce yangını ve dumanı hissediyor ve havlayarak kendisine iyilik eden adamı ve ailesini ölümden kurtarıyor. Sevgili dostlar bir tebessüm bir selam nelere sebep oluyor.
Bundan dolayı neyin ne getireceği ne götüreceği bilinmez. Her anı bir iyilik hikayesiyle doldurmak bizlerin elinde aslında. Bu üç aylar ve kandiller de bunun için iyi bir fırsattır.
Bu duygu ve düşüncelerle “Üç aylar ve Regaib Kandilinizi” tebrik eder, hayırların fethine, şerlerin define, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine, maddi ve manevi yükselişimize vesile olmasını C. Hak’tan niyaz ederim.
Allaha emanet olunuz.
Yakup Öztürk
DİB Başkanlık Müftüsü.
18.02.2021